dimecres, 3 de novembre del 2010

0 Editorial 02-11-2010


Setmana marcada clarament per les litúrgies, diada de Tots Sants i aproximació de la visita del Papa a la capital catalana. A Barcelona un batibull de persones s’han desplaçat aquest dilluns de tots sants a cementiris i oratoris per retre el seu propi homenatge als familiars propers enterrats o incinerats. En una societat cada cop més laica o menys creient, l’afluència als cementiris per Tots Sants és cada cop més elevada. Religiositat o costum?

Immersos també en una setmana moguda per la visita del Papa per “consagrar” la Sagrada Família, on el debat es centra en l’elevat cost de la visita papal pagada per tots els catalans, i per les molèsties que causarà als veïns afectats de la zona que els hi tallaran el carrer durant 5 dies sense que puguin accedir en cotxe als seus pàrkings. Tots aquests temes per suposat els debatrem a la nostra tertúlia, avui també acompanyada per la doctora en història Rosa Besora la qual va investigar fa uns anys la gran història del cementiri de Reus.


Al món, cada cop és més gran la psicosis pel terrorisme, Grècia, Gran Bretanya, Istambul, Bagdad, les últimes ciutats sorpreses pel terrorisme, però que gràcies a la policia i els serveis d’intel·ligència, molts dels atacs s’han pogut evitar. Un paquet bomba en un avió que viatjava cap a Frànça pel president francès, o l’última atemptat a una esglèsia a bagdad Kabul amb 52 morts, són només alguns dels fets que fan que aquesta olla a presió no li quedi ni una gota de líquid dins, una olla a presió a punt d’esclatar.


Aquest cap de setmana hem sabut la patacada que tindria Zapatero tot i la gran remodelació del govern si les eleccions es produïssin aquest mes. El Partit Popular ratllaria la majoria absoluta a tan sols 1 escó. Convergència i Unió recuperaria els 15 escons d’anteriors legislatures i ERC perdria la meitat dels vots, mentre que IU doblaria els seus resultats en els anteriors comicis. El més valorat un cop més torna a ser el català Josep Antoni Duran i Lleida.


La setmana passada ens va deixar un gran coneixedor i defensor de la llengua catalana, Joan Solà, Premi d’Honor de les lletres catalanes 2009, va defensar fins l’últim dia la nostra llengua, acabant així una llarga tasca de columnista i crític a diferents mitjans de comunicació amb el seu últim escrit fa uns 10 dies al diari AVUI. Amb aquest últim escrit “Adéu siau, i gràcies” que escrivia fa pocs dies, posava punt i final als seus escrits, i divendres passat va posar punt i final a la seva trajectòria, però només punt i seguit a la seva obra que perdurarà per sempre. Des d’aquí enviem el nostre condol a la seva família i desitgem que en les noves generacions sorgeixin il·lustres del seu nivell.


I amb l’aproximació de les eleccions catalanes el debat polític puja de to i alguns partits ja tornen a buscar l’enfrontament amb temes tan delicats com l’ immigració o la persecució de la llengua castellana al nostre país. Ja ho diuen que qui no te feina el gat pentina.

Però dirigents polítics, dediquin el seu esforç i el sou que paguem entre tots a construir i debatre, no pas a destruir i intentar crear problemes inexistents.

dilluns, 1 de novembre del 2010

0 Una Veu de tots colors!

Avanç del programa: dimarts 02/11/2010

La Veu torna plena de colors i varietat.
En el programa d’aquesta setmana entrevistarem a la doctora en Historia, Rosa Besora, que ens parlarà sobre la seva investigació. Un treball que gira al voltant de l’històric cementiri de Reus. Aquest serà l’eix principal a partir del qual s’estructurarà l’entrevista, tanmateix al seu costat, aquesta experta de la història ens submergirà en el dia de Tots Sants i en els fets, costums i llegendes que s’hi deriven.
La visita del Papa, la mesura del Tripartit vers el reclutament de 5.000 ni-nis per donar-los formació, i després feina, i la projecció de vot de l’institut NOXA per les eleccions espanyoles seran els tres protagonistes del debat d’avui. Una tertúlia on no faltaran la diversitat d’opinions, les mirades crítiques, cíniques, però també la reflexió, i on les pròximes eleccions catalanes deixaran la seva petjada.
Cap a l’última part del programa, les seccions estrella i que tots ja molt bé coneixeu. Europa en Joc, La Veu Digital i el Festival dels Ocells.
Us ho perdreu?